Annons


i&m - invandrare och minoriteter startsida

   IN ENGLISH | KONTAKT
 
   STARTSIDA       OM OSS       ARKIV       SPECIAL       LÄNKAR       BESTÄLL   


 

"Inga särskilda skäl"

Visst finns det ”särskilda skäl” till att inte bara rädda utgivningen av tidskriften i&m, Invandrare & Minoriteter – utan stärka dess möjligheter att växa!
Inte minst i dessa dagar, då främlingsfientlighet, islamofobi, antisemitism och antiziganism är på stark frammarsch i hela Europa.
De populistiska och xenofoba rörelserna gör inte halt vid den svenska gränsen! Det är bara genom kunskap som antidemokratiska och xenofoba åsikter/fördomar kan bekämpas. Här spelar tidskriften i&m en viktig roll.

i&m, är en PopulärVetenskaplig KulturTidskrift – med betoning på samtliga begreppen. i&m är landets enda – och äldsta – tidskrift som har migration och kulturmöten i fokus. Artiklarna skrivs, på redaktionens uppmaning främst av forskare – verksamma i många olika discipliner – vilket borgar för seriositet, djup och trovärdighet. (Många av landets mest namnkunniga forskare har under årens lopp fått sina första populärvetenskapliga artiklar publicerade i i&m)

Teman som tas upp i tidskriften är allt från arbetsmarknadsfrågor, boendesegregation, språk, skola och lärande, religionsdialog, den frivilliga sektorns engagemang i flyktings- och integrationsfrågor, men också främlingsfientlighet, demokratifostran och de erkända nationella minoriteternas situation i Sverige – och i Europa… bara för att nämna några…

Nu riskerar denna kulturtidskrift att gå i graven, då Kulturrådet inte anser att det ”finns särskilda skäl” till att även i framtiden ge produktionsbidrag till i&m. Och vad som anses utgöra dessa ”särskilda skäl” är tydligen flytande, eller inte riktigt definierade än.

Kulturrådet hänvisar till att i&m får medel från FAS (Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap). Men detta stöd, som markerar att forskarsamhället värnar om tidskriftens fortsatta existens, räcker dessvärre inte för att trygga utgivningen. i&m är en kulturtidskrift – och ingen utpräglad vetenskaplig publikation - där samhällsutvecklingen speglas, analyseras och debatteras.

Den interkulturella debatten liksom integration berör och angår alla. Som Martin Luther King hävdade, det är inte de onda människorna som är skrämmande utan de goda som inte gör något. I tidskriften i&m får läsaren nödvändiga kunskaper för att kunna bilda sig en uppfattning – och agera därefter. Tidskriften ger bakgrund och fördjupning till dagsaktuella händelser – och presenterar argument för att läsaren ska få insikter, kunna tänka själv, men också våga utmana, övertyga och påverka i sin egen vardag.
Med andra ord – och inte minst ur en demokratisk synvinkel – är det angeläget att Kulturrådet fortsätter att stödja produktionen!

Frågan är därför, ska tidskriften i&m, Invandrare & Minoriteter läggas ned efter 38 år – inte för att den inte skulle fylla sin plats, utan för att den saknar finansiering?

Nora WeintraubNR 2 MAJ 2012

Visa nummer »

 
Sök artikel

 
 
Kulturtips!
Ta gärna en titt på några andra tidskrifter som vi på i&m, Invandrare & Minoriteter gillar. Exempelvis Expo, Fjärde Världen och Tidningen Opsis Barnkultur.

i samarbete med tidningsbutiken.se

 

Copyright i&m 2006. All rights reserved.

Powered by iPublishing